

Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

Ex) 2:15 + 3 hours and 50 minutes = 6:05

- 1) 2:20 + 2 hours and 50 minutes = _____
- 2) 6:20 + 2 hours and 55 minutes = _____
- 3) 3:15 + 1 hour and 55 minutes =
- 4) 7:35 + 3 hours and 55 minutes =
- 5) 1:15 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 6) 2:50 + 1 hour and 50 minutes = _____
- 7) 1:35 + 3 hours and 50 minutes =
- 8) 4:30 + 1 hour and 55 minutes = _____
- 9) 4:05 + 1 hour and 55 minutes = _____
- **10**) 1:20 + 1 hour and 55 minutes =
- **11**) 8:00 1 hour and 55 minutes =
- **12)** 10:35 3 hours and 50 minutes = _____
- **13**) 11:05 3 hours and 50 minutes = _____
- **14)** 7:15 3 hours and 50 minutes = _____
- **15**) 8:05 1 hour and 50 minutes =
- **16**) 6:55 1 hour and 55 minutes = _____
- **17**) 7:00 3 hours and 50 minutes =
- 18) 4:20 2 hours and 55 minutes = _____
- **19**) 7:25 1 hour and 50 minutes = _____
- **20**) 4:20 1 hour and 50 minutes = _____

Answers

- Ex. 6:05
- 2
- 3.
- 4.
- 5. _____
- 6.
- 7. _____
- 3. _____
- 9. _____
- 10. _____
- 11. _____
- 12. _____
- 13. _____
- 14.
- 15. _____
- 16. _____
- 17. _____
- 18. _____
- 19. _____
- 20.



Name: Answer Key

Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

Ex) 2:15 + 3 hours and 50 minutes = 6:05

- 1) 2:20 + 2 hours and 50 minutes = 5:10
- 2) 6:20 + 2 hours and 55 minutes = 9:15
- 3) 3:15 + 1 hour and 55 minutes = 5:10
- 4) 7:35 + 3 hours and 55 minutes = 11:30
- 5) 1:15 + 1 hour and 55 minutes = 3:10
- 6) 2:50 + 1 hour and 50 minutes = 4:40
- 7) 1:35 + 3 hours and 50 minutes = 5:25
- 8) 4:30 + 1 hour and 55 minutes = 6:25
- 9) 4:05 + 1 hour and 55 minutes = 6:00
- **10**) 1:20 + 1 hour and 55 minutes = 3:15
- 11) 8:00 1 hour and 55 minutes = 6:05
- **12**) 10:35 3 hours and 50 minutes = 6:45
- 13) 11:05 3 hours and 50 minutes = 7:15
- 14) 7:15 3 hours and 50 minutes = 3:25
- 15) 8:05 1 hour and 50 minutes = 6:15
- **16**) 6:55 1 hour and 55 minutes = <u>5:00</u>
- 17) $7:00 3 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = \frac{3:10}{1}$
- 18) 4:20 2 hours and 55 minutes = 1:25
- **19**) 7:25 1 hour and 50 minutes = 5:35
- **20**) 4:20 1 hour and 50 minutes = 2:30

Answers

- Ex 6:05
- **5:10**
- **9:15**
- **5:10**
- 4. 11:30
- 5. **3:10**
- **4:40**
- **5:25**
- **6:25**
- **6:00**
- 10. **3:15**
- 11. **6:05**
- 12. **6:45**
- **7:15**
- 4. **3:25**
- 15. **6:15**
- 16. **5:00**
- 17. **3:10**
- 18. **1:25**
- 19. **5:35**
- **2:30 2:30**